Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/webratik/public_html/demo2/include/FrontClass.php on line 127
Ne Kadar Uyumaya İhtiyacım Var? - Webratik Tema

Ne Kadar Uyumaya İhtiyacım Var?

Ne Kadar Uyumaya İhtiyacım Var? - Webratik

Ne Kadar Uyumaya İhtiyacım Var?

Gençler Neden Yeterince Uyuyamıyor?

Gençlerin uyku düzenleri yetişkinlerden veya küçük çocuklardan farklıdır.

Gençlik yıllarında, vücudun sirkadiyen ritmi (biyolojik saati) sıfırlanır, bir kişiye daha sonra uykuya dalmasını ve daha sonra uyanmasını söyler. Bu değişiklik muhtemelen beyin hormonu melatoninden kaynaklanmaktadır. Gençler için geceleri yetişkinler ve çocuklar için olduğundan daha sonra salgılanır. Bu, gençlerin erken uykuya dalmasını zorlaştırabilir.

Vücudun sirkadiyen ritmindeki değişiklikler hayatta yoğun bir zamanla çatışır. Çoğu genç için, okulda iyi olma baskısı yoğundur ve çok çalışmadan başarılı olmak zordur. Ve gençlerin başka zaman talepleri vardır - spor ve diğer ders dışı aktivitelerden yarı zamanlı bir çalışmaya kadar. Telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar dahil olmak üzere elektronik cihazların kullanılması da uykuya dalmayı zorlaştırır. Birçok genç geç saatte arkadaşlarıyla mesajlaşır, oyun oynar ve video izler.

Erken okul başlangıç saatleri de uyku kaybında rol oynar. Gece yarısından sonra uykuya dalmış gençler okul için erken kalkmak zorunda kalırlar, bu da bir gece sadece 6 veya 7 saat veya daha kısa bir süre uyuyabilecekleri anlamına gelir. Bir gece için birkaç saat uykusuz kalmak büyük bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak zaman içinde gözle görülür bir uyku eksikliği oluşturabilir.

Uyku Neden Önemli?

Uyku en iyi durumda olmanız için önemlidir. Gençler bunlar için uykuya ihtiyaç duyar:

  • Dikkat etmek ve okulda öğrenmek
  • Atletik performansı artırmak
  • Aormal olarak büyümek ve gelişmek
  • Sağlıklı olmak 

Uyku kaybı kötü notlara, ilişki sorunlarına ve uykulu sürüşe neden olabilir. Sürüş sırasında uykuya dalmak ciddi trafik kazalarına neden olabilir.

Devam eden uyku eksikliği olan kişilerde şunlar olabilir:

  • Kalp hastalığı ve obezite gibi sağlık sorunları
  • Enfeksiyonlarla mücadelede sorun
  • Depresyon gibi duygusal problemler

Yeterince Uyuyor muyum?

Yeterince uyuduğunuzu düşünseniz bile, uyumuyor olabilirsiniz. Aşağıdaki durumlarda daha fazla uykuya ihtiyacınız olabilir:

  • sabah uyanmakta zorlandığınızda
  • konsantre olmakta zorlandığınızda
  • ders sırasında uykuya daldığınızda
  • sinirli, karamsar, üzgün veya depresif hissettiğinizde

Nasıl Daha Fazla Uyuyabilirim?

Daha iyi uyumanıza yardımcı olabilecek bazı şeyler :

Düzenli uyuma ve uyanma zamanları ayarlayın. Hafta sonları bile bir veya iki saat içinde uyku programınıza uymaya çalışın.

Düzenli egzersiz. Düzenli egzersiz daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Yine de yatmadan hemen önce egzersiz yapmamaya çalışın. Egzersiz uykuya dalmayı zorlaştırabilir.

Kafeinden kaçının. Akşam yemeğinden sonra soda, çay ve kahve gibi kafeinli içecekler içmeyin . Akşamları nikotin (sigara)ve alkol, bir kişiyi huzursuz hale getirebilir ve uykuyu kaçırabilir.

Işıkları kısık tutarak gevşeyin. Işık beyne uyanma zamanı geldiğini bildirir. Parlak ışıklardan (cihaz ekranları dahil) uzak durmak, yatıştırıcı müzik dinlemek veya yatmadan önce meditasyon yapmak vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olabilir.

Elektroniği kapatın. Yatmadan en az 1 saat önce telefonunuzu, tabletlerinizi, bilgisayarınızı veya TV'nizi kullanmayın.

Çok fazla şekerleme. Gün boyunca 30 dakikadan fazla uyku ve yatmaya çok yakın uyumak, daha sonra uykuya dalmanızı engelleyebilir.

Doğru uyku ortamını oluşturun. İnsanlar en iyi karanlık bir odada uyurlar. Gürültülü bir ortamı engellemeniz gerekiyorsa, doğa sesleri uygulaması kullanabilirsiniz.

Paylaş: