Kurumsal e-posta adreslerinizi cep telefonunuza veya bilgisayarınıza Outlook veya benzeri mail programlarına kurarken, kurulum aşamasında uygulama size e-posta adresinizi kurmak için POP3 veya IMAP olarak iki seçenek sunar. Bu kurulum şekillerinden birini seçerek e-posta kurulumuna devam ederseniz. E-Posta adresinizi POP3 veya IMAP olarak kurmak arasında önemli farklar vardır. Öncelikle POP3 ve IMAP nedir bunları öğrenelim.
POP3 Nedir?
POP3 (Post Office Protocol), Türkçe anlamı ile Postane Protokolü demektir. Adından da anlaşılacağı gibi e-postaları yöneten bu sistemdir. Bir benzetmede bulunmak gerekirse gerçekten de bir internet postanesi gibi görev yapmakta, bu e-postaların sahiplerine güvenle ulaştırılmasına aracılık etmektedir.
POP3; Maillerimizi sunucudan çekip lokal bilgisayarınıza veya cep telefonunuza indirmenize ve saklamanıza olanak verir. Maillerinizi cihazınıza indirdiğinizde sunucudaki mailleri, kurulum aşamasında bir kopyasını sunucuda bırak seçeneğinizi seçmediyseniz, silmeye olanak veren, webmail ve diğer email sağlayıcıları tarafından başka bilgisayarladan erişim sağlamayan email protokolüdür. Yani kurumsal e-postanız hangi cihazda kurulu ise gelen ve giden e-postalarınıza sadece o cihazdan erişebilirsiniz. Eğer webmail desteği sunan bir altyapı kullanıyorsanız o anda mail sunucunuzda bulunan e-postalarınızı da sunucuya bağlanıp görebilirsiniz. Görebileceğiniz e-postalar daha önce Outlook veya benzeri bir programda Gönder-Al yaparak bilgisayarınıza veya cep telefonunuza indirmediğiniz e-postalarınız olur. Cihazınızdan gönderdiğiniz e-postalarınızı webmail'de göremezsiniz.
POP3 sistemi, e-posta adreslerindeki indirme ve silme işlemlerinde çalışan bir protokoldür. POP3'ün size yeni e-postaları ulaştırması için önce sunucuya bağlanması gerekmektedir. Bu bağlantı sağlandıktan hemen sonra POP3, yeni e-postaları sunucudan alır ve bu mesajları bilgisayarınızda yeni e-posta olarak saklayarak, sunucudan siler. Silme işleminden sonra da bağlantıyı sonlandırarak, görevini tamamlamış olur.
POP3'ün Sonundaki 3 rakamı, protokolün sürüm numarasıdır. POP3 mail protokolünün oldukça popüler olmasının sebebi kolaylığı ve görevleri az hata oranıyla yerine getirebilmesidir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan tüm email okuma programları Outllok, Eudora, Thunderbird, IOS Mail otomatik olarak POP3 protokolünü desteklemektedir. Genel olarak 110 nolu port email alımı, 587 nolu port email gönderimi için kullanılmaktadır.
“Post Office Protocol” 1984 yılında ilk versiyon POP olarak Amerika'da kullanılmaya başlanmış ve 1986 yılında ise şu anda kullandığımız POP3 halini almıştır.