BLOG
Web Tasarım Terimleri Sözlüğü. Web sitesi yaptırırken bilmeniz gereken terimler nelerdir?
Web Tasarım Terimleri Sözlüğü
Web Tasarım
Web tasarımı, web sitesinin arama motorlarında erişilebilirliğini sağlayan, ana hatları ile firma, kişi ve kurumları, ürün ve hizmetleri tanıtan grafik, metinler ve kodların bir araya geldiği bir yapıdır. Aslında mühendislik açısından bakıldığında bir inşaatın dekorasyon ve peyzaj tarafıdır. Kısaca kişi ve kurumların dijital dünyada görünen yüzü, vitrini denilebilir.
Bandwidth
Bant genişliği, zaman içerisinde web sitenizden istenen veri miktarıdır. Bandwidth, saniyedeki kilobit (kbps) olarak ifade edilir. Hesaplamada, bant genişliği, belirli bir yol boyunca maksimum veri aktarım hızıdır. Bant genişliği ağ bant genişliği, veri bant genişliği veya dijital bant genişliği olarak karakterize edilebilir. Bant genişliği düşük olan web siteleri yüksek ziyaret aldıklarında, web sitesinin kurulu olduğu sunucunun bu yükü taşıyamama, ağır açılma, hatta tamamen kapanma sorunları olabilir.
Blog
Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. İngilizcedeki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.
Sık sık güncellenen web sayfası/sayfaları anlamında da kullanılır. Günlük ya da “haberler” sayfalarına benzer.
Browser
Web sayfalarını ziyaret eymeye, izlemeye ve etkileşimli olarak kullanmaya yarayan bilgisayar programlarıdır. En yaygın browserlar, Chrome, Edge, Safari veya Opera'dır.
CAPTCHA
CAPTCHA, web formun bir parçası olup, formu dolduranın bilgisayar programı değil insan olduğunun tespitine yarar. CAPTCHA’nın amacı, web formlarından gelen spamleri azaltmaktır. CAPTCHA Carnegie Mellon School of Computer Science tarafından geliştirilen bir projedir. Projenin amacı bilgisayar ile insanların davranışlarının ayırt edilmesidir ve daha çok bu ayrımı yapmanın en zor olduğu web ortamında kullanılmaktadır.
CSS, Cascading Style Sheets
CSS olarak da bilinir. Bir web sayfasının nasıl görüneceğini tanımlayan bir dildir. CSS, web sayfasında font, renk, düzen gibi özellikleri tanımlamaya yarayan kod yapısıdır. Cascading Style Sheets, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
Content Management System
CMS olarak kullanılır, web sitesinde içeriğin tasarımdan ayrılarak, etkileşimli web sayfaları oluşturmaya ve yönetmeye yarayan, web tabanlı yazılımdır. İçerik yönetim sistemi anlamına gelen CMS için Webratik güzel bir örnektir.
Content
Contenst yani İçerik web sitesinin temel maddesidir. Sayfanın detayını oluşturan metin ve grafiklerdir.