Alan Adı veya Domain nedir?
Alan adı veya diğer adıyla domain bir Web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı webratik.com dur. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halleridir.
Örneğin webratik.com alan adını tarayıcınızın (Chrome, Firefox, Opera, Safari) adres barına yazdığınızda tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip sunucu diye tabir edilen bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla Web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır. Alan adı almak için bir İnternet servis sağlayıcısına gidilebilir veya Web hosting (barındırma) firmasından müşteri için bir alan adı kaydetmesi istenebilir.
Aslında alan adı satın aldığınız değil kiraladığınız bir hizmettir, bu yüzdendir ki en fazla 10 yıl olmak üzere alan adınızın süresini yenilemelisiniz, normal olarak en az bir yıl olarak kayıt edilen alan adları, 10 yıla kadar tescil edilebilmektedir. Siz de firmanıza ait alan adının, alınabilir olup olmadığını Webratik.com üzerinden kontrol edebilir ve müsaitse hemen alarak başka birinin almasını engellemiş olabilirsiniz.
Dünyanın ilk alan adı (domain) uzantısı, bugün de sıklıkla kullandığımız ".com"dur. Bu domain uzantısı, bilgisayar üreticisi Symbolics şirketi tarafından 15 Mart 1985 tarihinde tescil edildi.
Hosting Nedir?
Hosting veya Barındırma hizmeti, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından yukarıda bahsettiğimiz alan adı (domain) ile erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Barındırma hizmeti web sitesinde bulundurulmak istenen içeriğin yüklendiği ve web sayfasının arka yüzüdür.
İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web sitenize ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de hosting veya barındırma hizmeti denir.
Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.
Alan adı ve hosting ne zaman yenilenir?
Domain ve hosting yenilemeleri ve uzatmaları genelde her yıl yapılmaktadır. Her yıl ödenen bu yenileme bedellerinin alınan web tasarım hizmet bedeliyle ilgisi yoktur. Tasarım bedelini bir kereye mahsus verirsiniz ancak sahip olduğunuz alan adı (domain) ve hosting hizmetinin yenilemesi hizmet aldığınız firma ile daha uzun süreli bir anlaşmanız yoksa, hizmetin devamlılığı için her yıl mecburi olarak yapılmaktadır. Domain ve hosting hizmetini nereden alırsanız alın bu durum böyle olacaktır.
Domain ve hosting hizmetinizin yıllık yenilemesi yapılması web siteniz kapanır ve domain adresiniz boşa düşererek farklı kişi veya firmaların bu domaini alabilmesinin önü açılır. Domaininizin boşa düşme süresi 30-45 gün kadar sürebilir. Bu süre zarfında cezalı ödeme yaparak domain adresinizi tekrar uzatmak mümkün olabilir.
Webratik gibi domain ve hosting hizmeti veren firmalar yenileme tarihlerini müşterilerine 7-10 gün önceden mail ile veya telefon ile hatırlatarak onay aldıktan sonra yenileme tarihinde yenilemeyi yaparlar.
Domain ve hosting yenileme ödemeleri ön ödeme mantığıyla yapılır. Yani 1 yıllık ödemesini yaptığınız hizmet, ödemeyi yaptığınız tarihten itibaren takip eden 1 yılı kapsar. Mesela 01.01.2022 tarihinde ödeme yaptıysanız domain ve hosting hizmet süreniz 01.01.2023 tarahinde biter ve tekrar yenileme ve ödeme yapmanız gerekir.