Webratik Hızıyla Sitenizi Açın!

+90 (537) 893 27 27

ya da

Sizi Arayalım

Google'a Nasıl Reklam Verebilirim? Google Reklamları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

21 Ağustos 2020
Google'a Nasıl Reklam Verebilirim? Google Reklamları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Google reklamları, özellikle KOBİ'ler için mükemmel bir dijital pazarlama stratejisidir. Faaliyet gösterdiğiniz şehirde ve ürünlerinizi satmak istediğiniz diğer hedef şehirlerde, arama yapan kişilere veya firmalara işinizle veya ürünlerinizde ilgili reklamlar gösterebilir ve sitenize ziyaretçi çekebilir ve yeni pazarlara ulaşabilirsiniz.

Google Ads nedir?

Google Ads (önceki adları Google AdWords ve Google AdWords Express) işletmelerin Google Arama, YouTube ve diğer web sitelerinde ürün ve hizmetlerini tanıtmak için kullandıkları bir dijital reklamcılık çözümüdür. Google Ads, reklamverenlerin reklamları için telefon aramalarını veya web sitesi ziyaretlerini artırmak gibi belirli hedefler seçmesine de imkan sağlamaktadır. Google Ads hesabıyla reklamverenler bütçelerini ve hedeflemelerini özelleştirebilir, reklamlarını istedikleri zaman başlatabilir veya durdurabilir.

Google Ads nasıl çalışmaktadır?

Google Ads, kullanıcılar internette sizin sunduğunuz ürün veya hizmetleri aradığında belirlediğiniz anahtar kelimelere göre reklamınızı gösterir. Akıllı bir teknolojik altyapıya sahip olan Google Ads reklamlarınızın potansiyel müşterilerin karşısına işlem yapmaya hazır oldukları anda çıkarılmasına yardımcı olur.

Google reklamlarına başlarken ;

  1. Öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz. Örneğin, web sitenize daha çok ziyaretçi çekmek, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak veya işletmenizin telefonla daha çok aranmasını sağlamak.
  2. Daha sonra reklamınızın gösterilmesini istediğiniz bölgeyi seçebilirsiniz. İşletmenizin çevresinde küçük bir alan veya şehirler, bölgeler ya da ülkeler gibi daha geniş bir alan olabilir.
  3. Reklamınıza ait reklam metinlerini, anahtar kelimeleri ve görselleri oluşturabilirsiniz.
  4. Son olarak reklamınızı oluşturup günlük ve aylık bütçe sınırınızı belirlersiniz.
  5. Reklam istatistiklerinize göre istediğiniz zaman anahtar kelimelerinizi, reklam metinlerinizi ve bütçenizi değiştirebilirsiniz.

Google Ads’e eklediğiniz reklamınız onaylandıktan sonra hedeflediğiniz alandaki kullanıcılar sizinkine benzer bir ürün veya hizmet aradığında reklam potansiyel müşterileriniz tarafından görüntülenir. Google reklamlarında yalnızca kullanıcı reklamınızla etkileşim kurduğunda yani reklamınıza tıkladığında ödeme yaparsınız. Kullanıcı reklamınıza tıkladığında veya işletmenizi aradığında reklamlarınız için belirlenen tıklama başı maliyet hesabınıza yazılır.

Bir tüketici, bir terim veya kelime öbeği aradığında, Google, aramada kullanılan anahtar kelimeleri temel alarak tüketiciyle alakalı reklamları gösterir. Reklamlarının sonuç sayfasında gösterilmesini isteyen web siteleri, insanların iş türlerini ararken kullanacaklarına inandıklarını düşündükleri anahtar kelimeler teklif eder. Örneğin, İstanbul’da bulunan bir ıslak mendil üreticisi “ıslak mendil siparişi”, “hijyenik mendil” veya “baskılı mendil” anahtar kelimelerinde teklif verebilir.

Alandaki diğer ıslak mendil üreticilerine kıyasla ne kadar teklif verdiğinize bağlı olarak, insanlar teklif verdiğiniz koşulları ararken reklamınız sonuçlar sayfasında gösterilebilir. Ne kadar teklif verdiğinize ek olarak, Google, reklamınızın ve web sitenizin alaka düzeyini ve kalitesini de dikkate alır. Dolayısıyla, en yüksek teklifi verseniz bile, baskılı ıslak mendil üreten şirketinizin reklamı birileri “dekorasyon firmaları” nı aradığında asla gösterilmez.

Farklı Google Ads türleri nelerdir?

Google Ads’de üç temel reklam türü vardır:

  • Arama Ağı kampanyaları - Genelde metin biçiminde olan bu reklamlar kullanıcılar sizinkine benzer bir ürün veya hizmet aradığında Google Arama sonuçları sayfasında gösterilir.
  • Görüntülü Reklam Ağı kampanyaları - Genelde görsel biçiminde olan bu reklamlar müşterilerinizin ziyaret ettiği web sitelerinde veya uygulamalarda gösterilir.
  • Video kampanyaları - Genelde 6 veya 15 saniyelik videolardan oluşan bu reklamlar YouTube içeriği oynatılmadan önce veya oynatılırken gösterilir.

TBM (Tıklama Başına Maliyet) veya TBÖ (Tıklama Başına Ödeme) Reklamcılığı nedir?

TBM (Tıklama Başına Maliyet) veya TBÖ (Tıklama Başına Ödeme) bir reklam için yalnızca reklama tıklandığında ödeme yaptığınız modeldir.

Diğer reklamcılık modellerinin arasında şunlar bulunur:

  • Gösterim Başına Maliyet: Bu modelde reklamınızın gösterim sayısına (tıklanma sayısı değil) göre ödeme yaparsınız.
  • Etkileşim Başına Maliyet: Bu modelde kullanıcı önceden tanımlanmış bir etkileşimi (video reklamınızı izlemek gibi) gerçekleştirdiğinde ödeme yaparsınız.

Google Ads’in maliyeti ne kadardır?

Google Ads maliyetinizi bütçe ayarlarınız belirler. Google Ads hemen hemen her bütçeyle çalışabilir. Yalnızca kullanıcılar reklamınızla etkileşim kurduğunda ücretlendirilirsiniz. Örneğin web sitenizi ziyaret etmek veya işletmenizi aramak için reklamınızı tıkladığında. Google Ads’de minimum harcama koşulu yoktur. Sözleşme süresi koşulu da yoktur, reklamlarınızı istediğiniz zaman durdurabilirsiniz. Tıklama veya aramanın maliyeti birkaç faktöre göre değişebilir. Buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

google-ads-compaign

Google’da Reklamcılığın Avantajları

Google’da reklam vermenin üç temel yararı vardır:

1. Google’da arama yapanlar satın alma niyetine sahiptir

Google’da arama yapan kişiler aktif olarak sunduklarınızı arıyor. Örneğin, “lahmacun istanbul” için arama yapan bir kullanıcının lahmacun almak için bir yer aradığını varsaymak çok da zor değildir. Google reklamınızın gösterilmesini istediğiniz coğrafi konumu ayarlayabildiğiniz için, yalnızca bölgenizdeki kişilerin reklamınızı görmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, Google’a reklamınızın yalnızca İstanbul’da veya 10 km yarıçapındaki insanlara gösterilmesini söyleyebilirsiniz.

Bunu Facebook’ta reklam vermek için karşılaştırın. Restoranınız için bir reklam meraklısı olan birine reklam gösterebilseniz de, lahmacun restoranlarını aradıkları anda gösteremezsiniz. Bunun yerine, lahmacun için aç oldukları anda değil, haber akışlarını tararken onları hedef alıyorsunuz.

Google’da reklamı bu kadar başarılı kılan ve diğer herhangi bir reklam türünden farklı olarak kullanılan şey budur. Reklamınızı gördükleri anda özellikle ürünleriniz veya hizmetleriniz için pazarda olan kişileri hedefliyorsunuz. Sadece bu değil, yalnızca bölgenizde bulunan ve yerel işletmeler için büyük bir artı olan insanları hedefleyebilirsiniz.

2. Sadece Biri Reklamınızı Tıklarsa Ödersiniz

Google reklamlarında en cazip faktör, yalnızca reklamlarınız işe yararsa ödeme yapmanızdır. Google, tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılık modeli kullandığından, yalnızca birileri teklif verdiğiniz anahtar kelimeyi aradığında ve reklamınıza tıkladığında ödeme yaparsınız.

Reklamınıza tıklama başına ne kadar ödeme yapmak istediğinizi belirleyebilir ve maksimum bir günlük bütçe belirleyebilirsiniz. Bu, reklamınızı göstermeniz için size belirli bir ücret getiren ve reklamın görüntülenip görüntülenmeyeceğini düşünmeyen geleneksel reklamcılıktan farklıdır.

3. Gelişmiş İzleme Yeteneği

Google Reklamları veya Google Ads gösterge panosu ile reklamınızı kaç kişinin gördüğünü, bu kişilerin konumlarını, kullandığı cihazlarını, reklamınızı kaç kişinin tıkladığını ve web sitenizde ne kadarının bir eylem gerçekleştirdiğini izleyebilirsiniz. Bu şekilde, bir çok insanın reklamınıza tıkladığını fark ederseniz, ancak hiç kimse sitenizde bir kez bir şey satın almıyorsa, açılış sayfasını veya reklamın kendisini düzenlemeniz gerektiğini biliyorsunuzdur. Reklamınızın nasıl yürüdüğünü vurgulayarak, başarılı bir reklam kampanyasına sahip olmak için gerekli tüm ayarlamaları hızla yapabilirsiniz.

Google’da reklam veren izleme özellikleri, küçük işletmeler için çok büyük bir artı.

Google Reklamları ile, reklamınızı tıkladıklarından sitenizi tam olarak kaç kişinin ziyaret ettiğini izleyebilirsiniz. İstediğiniz sonuçları alamadığınızı fark ederseniz, herhangi bir zamanda bir reklam yayınlamayı durdurabileceğiniz için çok az risk vardır.

Google, Reklamınızın Sonuçlar Sayfasında Gösterilip Gösterilmeyeceğini Nasıl Belirler?

Google Reklamları, hangi rekabetçi teklif verenin reklamının alakalı arama sonuçlarında gösterileceğini belirlemek için bir algoritma kullanır. Google Reklamları bir açık artırma türü olsa da, reklamı en üst sıralarda yer alan en yüksek teklif veren değildir. Bunun yerine, Google, reklamınızın arama yapan bir kullanıcı için arama sonuçlarının ne kadar iyi olduğunu ve bununla da reklamınızı tıklama olasılığının yüksek olduğunu düşünür. Teklifleri yüksek ve iyi arama sonucu sayılan reklamlar, yerleştirilen reklamlardır.

Google, bir reklamın sonuçlar sayfasında ne zaman gösterileceğini belirlemek için bu üç ana faktörü kullanır:

  • Teklif: Teklif, reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz fiyattır. İnsanların, ürününüzle ilgilenip ilgilenmediklerini aradıklarını düşündükleri diğer anahtar kelimeler için teklif veriyorsunuz. Bir restoran “pizza”, “eve teslimat” veya “pizzada kampanya” terimlerini teklif edebilir.
  • Kalite Puanı: Kalite puanı, Google’ın bir anahtar kelime ile alaka düzeyini yansıtan, reklamınıza atadığı bir sayıdır. Reklamınızın, arama sonuçları sayfasında gösterilmek için yapılan arama ile alakalı olması gerekir. Birisi “pizza siparişi” ararsa, Google’ın bir baklava reklamı göstermesi mantıklı olmaz. Reklamın kendisinde teklif verdiğiniz anahtar kelimelerin birçoğunun olduğundan emin olmak istiyorsanız, Google reklamınızın aramayla alakalı olduğunu söyleyebilir.
  • Açılış Sayfası Deneyimi: Birisi reklamınıza tıkladığında, gönderildikleri açılış sayfasının reklamın kendisi ve aramada kullanılan anahtar kelimelerle aynı içeriğe sahip olması gerekir. Bir bayan kuaförüyseniz ve manikür yapıyorsanız, tüm hizmetlerinizi içeren ana sayfa yerine, doğrudan manikür hakkında daha fazla bilgi içeren bir sayfaya bağlanmak istersiniz.

Kalite Puanı ve Teklif, Reklam Konumunu Nasıl Belirler?

Google, her rakip şirketin reklamının Google’ın arama sonuçlarında nasıl sıralanacağını belirlemek için kalite puanını ve teklifinizi kullanır. Kalite puanı Google tarafından ölçülür ve reklamınızın, kullanıcı için ne kadar iyi bir arama sonucu olduğunu düşünmek için teklif ettiğiniz anahtar kelimeyle alaka düzeyini ve açılış sayfası deneyimini genel bir çaba içinde görür.

Hangi reklamın arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alacağını belirlemek için, Google, kalite puanınızı maksimum reklam sıranızla çarparak reklam sıralamasını bulmak için çarpar. Reklam sıralaması en yüksek olanlar, Google’da ilk reklam konumunda olacaklar.

Mobil ve Masaüstü Reklamcılık Arasındaki Farklılıklar

Google’daki mobil ve masaüstü reklamlar çok benzer. Her ikisi de reklamları arama sonuçları sayfasının üstünde ve altında gösterir ve anahtar kelimeler için ikisiyle de aynı şekilde teklif verirsiniz. Bazı işletme sahipleri mobili görmezden gelse de, mobil reklamlar Google’da reklam verirken kesinlikle düşünmek istediğiniz bir şeydir. Google’ın aramalarının yarısından fazlası mobil cihazlardan yapılmakta ve telefonlarında arama yapan kişilerin satın alma niyeti yüksektir.

Masaüstü ve mobil reklamcılık arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Cihaz Boyutu: Bir mobil cihazda daha az alan olduğundan, mesajınızın konuya göre olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Kullanıcı Amacı: Telefonlarındaki insanlar hareket halindedir, bu nedenle mesajınızı masaüstü veya mobil cihazlara bağlı olarak uyarlamanız gerekir.
  • Tıklama Başına Maliyet: TBM’ler anahtar kelimelere dayanır. Ancak, TBM’lerin cihaza göre değişeceğini göreceksiniz. Örneğin, tabletler tipik olarak en düşük ortalama TBM’lere sahiptir ve masaüstü bilgisayarlar en yüksek değerlere sahiptir. Pek çok sektör, özellikle B2B ve e-ticaret için masaüstü reklamları en fazla dönüşümü sağlar, bu nedenle tıklama başına daha fazla maliyetli olsalar bile, reklam harcamalarında daha yüksek getiri elde edebilirler.

Google’da Reklam Vermek Ne Kadar?

Google Reklamlarında nasıl reklam vereceğinizi öğreniyorsanız, bunun tıklama başına ödeme reklam platformu olduğunu hatırlayın, yani yalnızca bir kullanıcı reklamınızı tıkladığında ödeme yaparsınız. TBM’ler, anahtar kelimelerinizin yanı sıra, tıklama başına 1 TL ile 15 TL arasında değişen maliyetlere sahip bir dizi kampanya ayarının nasıl yapıldığına bağlıdır.

Google Reklam Maliyeti: Sektöre Göre Ortalama TBM’ler

Örneğin, küçük bir şehirde emlakçıysanız, bir anahtar kelimeye tıklama başına 1 TL’den daha az teklif verebilir ve yine de aynı reklam için daha az sayıda reklamverenle rekabet eden daha az reklamverenle Google’da reklam göstermeye devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, büyük bir şehirde bir medikal firmaya sahipseniz, tıklama başı maliyet çok daha pahalı olabilir.

Google Reklam Maliyetinizi Nasıl Hesaplayabilirsiniz?

Birileri belirli anahtar kelimeler aradığında reklamınız için önerilen tekliflerin ne kadar olduğunu görmek için Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanabilirsiniz. Ancak, kesinlikle reklamcılığın maliyetine odaklanmak yerine, Google’daki reklamlardan ne kadar kazanmaya devam edeceğinizi ve bunun işletmeniz için önemli bir kazanç sağlayıp sağlayamayacağını da düşünmelisiniz.

Örneğin, bir halı üreticisi firma için, 50 tıklamadan biri yeni bir müşteri olursa, reklamlarına yapılan bir tıklama için 250 TL ödeyebilir. Halı firması yeni bir müşteriye 250 TL ödüyor olsa bile, yapabileceği satış bağlantıları nedeniyle, günün sonunda reklamdan çok kar elde etmiş olacaktır.

 

Google Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları nedir?

Google Remarketing reklamları, web sitenizle etkileşime geçmiş kullanıcılara tekrardan reklam gösterimi yapabileceğiniz bir reklam türüdür. Google Ads platformunda en fazla kullanılan reklam türlerinden biridir.

Sitenizi ziyaret etmiş ve daha sonra ayrılmış olan kullanıcılar, Google reklamları yayınlayan haber siteleri gibi diğer web sitelerini ziyaret ettiklerinde reklamlarınız tekrar gösterilir. Böylece sitenizde dönüşümleri artırabilir ve marka bilinirliği oluşturma konusunda en etkili katkıyı sağlayabilirsiniz.

Remarketing reklamları için ilk olarak web sitenize bir izleme kodu eklemeniz gerekmektedir. Bu izleme kodunu Google Ads panelinden edinebilirsiniz. Webratik yönetim panelinden yer alan ayarlar bölümünden web sitenize ekleyebileceğiniz bu izleme koduyla kullanıcıların cihazlarına bir cookie (çerez) bırakılır.

Bu çerezler sayesinde kullanıcılar sitenizden ayrıldıktan sonra bile takip edilebilir. Bu izleme kodu ve çerezler sayesinde kullanıcılara tekrar reklamlarınızı göstererek ürün veya hizmetinizi satın alma ihtimalini artırabilirsiniz.

Google yeniden pazarlama reklamları için, Google Ads üzerinden bir Remarketing listesi oluşturmanız gerekmektedir. Google analytics yardımı ile oluşturulan bu listeler sitenizi ziyaret eden kullanıcıları düzenli olarak kayıt altına alır. Web sitenizdeki farklı etkileşimlere göre farklı yeniden pazarlama listeleri oluşturabilirsiniz.

Bu listeleri, yeniden pazarlama kampanyalarınızda rahatlıkla kullanarak potansiyel müşterileri gerçek müşterilere çevirebilirsiniz. Son olarak Remarketing reklamlarını Görüntülü reklam ağı ve arama ağını kullanarak yayınlayabilirsiniz.

Google Ads hakkında genel değerlendirme

Google Ads’e reklam verme dijital pazarlamanın olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Reklam türleri, hedefleme seçenekleri, teklif stratejileri gibi gelişmiş seçenekleri ile Google Ads, diğer reklam platformları arasında daha fazla tercih edilmektedir.

Dijital dünyada hedeflerinize hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmak istiyorsanız Google reklamlarını mutlaka kullanmalısınız.

Google Reklamları ile başarıya ulaşırken profesyonel destek için Google Ads destek ekibine kolayca ulaşabilir ve canlı telefon görüşmesi ile reklamlarınızı birlikte oluşturabilirsiniz. Reklam kurulumu sonrası çok basit bir şekilde reklamlarınızı yönetebilirsiniz.

Kaynak : Webratik.com