Webratik Hızıyla Sitenizi Açın!

+90 (537) 893 27 27

ya da

Sizi Arayalım

Keyword yani anahtar kelime nedir? Web siteleri için neden önemlidir?

11 Eylül 2020
Keyword yani anahtar kelime nedir? Web siteleri için neden önemlidir?

Keyword (Anahtar Kelime), sitenizin içeriği hakkında arama motorlarına ve ziyaretçilerinize fikir veren kelimelerdir. Kısacası sitenizin kelimeler halindeki özetidir.

Aynı zamanda kullanıcıların Google gibi arama motorlarında yaptıkları aramalar, anahtar kelimelerden oluşur. Arama motorları ise bu kelimeler ile ilgili olan siteleri kullanıcı için listeler.

Keyword, Türkçe deyimiyle anahtar kelime; insanların Google gibi arama motorlarında aradıklarını bulmak için yazdıkları kelimelerden oluşur. Google bu alanda oluşturduğu algoritma ile kişilerin en çok aradığı kelime ve kelime gruplarını belirler. Söz konusu belirleme sonucunda da ilgili anahtar kelimeleri barındıran, nitelikli içeriklere sahip web sitelerini sıralamada daha üst sıralara yerleştirir. Organik arama sonuçları olarak tanımlanan SERP alanları da yine anahtar kelimeler üzerinden belirlenir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları da söz konusu alanlarda üst sıralarda yer  alabilmek adına yürütülür. Özetle keyword, tüm sıralanan durumların bütünü için odak noktada yer alır ve oldukça önemlidir. 

Keyword’ü her ne kadar anahtar kelime olarak çevirsek te; tek bir kelimeden oluşmak zorunda değildir, kelime grubu olabilir. Örnek verecek olursak; “maske makinası” , “gaziantep baklavası” , “tam pansiyon hotel” birer anahtar kelimedir.

Keyword Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Keyword belirlemeden önce; mevcut web sitenizle erişmek istediğiniz hedefleri kesin olarak belirlemelisiniz. Ürün ya da hizmet verdiğiniz sektörün hangi alanında ve hangi kategoride ön plana çıkmak istediğinizi de söz konusu hedef doğrultusunda oluşturmalısınız. Alanınızla ilgili kelime ve kelime gruplarını seçerken mutlaka web sitenizle erişmek istediğiniz hedeflerinizle doğru orantılı biçimde karar vermelisiniz.

Sayfalarınıza ve yayınlarınıza çok fazla anahtar kelime ekleyebileceğiniz, eski tarz bazı anahtar kelime doldurma işlemini yaptığınız ve arama motorlarında gerçekten de başarılı olduğunuz bir zamanlar geçerliydi. Ancak, aynı anahtar kelimelerin çoğunu içeren bir metin, hoş bir okuma sunmayacaktır. Kullanıcılar bu tür bir içeriği okumayı korkunç buldukları için, Google artık bu tarz yaklaşımları ciddiye almamaktadır.

Öncelikle ve en önemlisi, içeriğinizin okunmasının kolay olması çok önemlidir. Elbette, anahtar kelimelerinizi metninizde kullanmalısınız, ancak anahtar kelimelerinizi neredeyse her cümlede kullanmayın. Genel olarak, içeriğinizin tüm kelimelerinin %1 veya %2’si anahtar kelimeniz ise, aşırıya kaçmamalısınız

Anahtar kelimelerinizin metin boyunca iyi dağıldığından emin olun. Tüm anahtar kelimelerinizi, optimizasyonun bu bölümde yapıldığını düşünerek ilk paragrafa koymayın. Anahtar kelimeleri sayfanızda veya yayınınızda doğal olarak kullanın. Sayfanızın veya yayınınızın uzunluğuna bağlı olarak anahtar kelimelerinizi bir alt başlıkta veya birkaç alt başlıkta kullanın. Anahtar kelimeyi sayfa başlığında, ilk paragrafta ve meta açıklamanızda kullanmayı unutmayın.

Web sitenizde hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiği konusunda destek almak için Google'ın Anahtar Kelime Planlayıcısı kullanabilirsiniz.

Webratik Web sitesi kullanan tüm kullanıcılar İçerik ve Site yönetim panelinden firma ve ürünleri ile ilgili anahtar kelimeleri kendileri güncelleyebilir ve istedikleri zaman anahtar kelimeleri değiştirebilirler.