Kurumsal e-posta adreslerinizi cep telefonunuza veya bilgisayarınıza Outlook veya benzeri mail programlarına kurarken, kurulum aşamasında uygulama size e-posta adresinizi kurmak için POP3 veya IMAP olarak iki seçenek sunar. Bu kurulum şekillerinden birini seçerek e-posta kurulumuna devam ederseniz. E-Posta adresinizi POP3 veya IMAP olarak kurmak arasında önemli farklar vardır. Öncelikle POP3 ve IMAP nedir bunları öğrenelim.
POP3 Nedir?
POP3 (Post Office Protocol), Türkçe anlamı ile Postane Protokolü demektir. Adından da anlaşılacağı gibi e-postaları yöneten bu sistemdir. Bir benzetmede bulunmak gerekirse gerçekten de bir internet postanesi gibi görev yapmakta, bu e-postaların sahiplerine güvenle ulaştırılmasına aracılık etmektedir.
POP3; Maillerimizi sunucudan çekip lokal bilgisayarınıza veya cep telefonunuza indirmenize ve saklamanıza olanak verir. Maillerinizi cihazınıza indirdiğinizde sunucudaki mailleri, kurulum aşamasında bir kopyasını sunucuda bırak seçeneğinizi seçmediyseniz, silmeye olanak veren, webmail ve diğer email sağlayıcıları tarafından başka bilgisayarladan erişim sağlamayan email protokolüdür. Yani kurumsal e-postanız hangi cihazda kurulu ise gelen ve giden e-postalarınıza sadece o cihazdan erişebilirsiniz. Eğer webmail desteği sunan bir altyapı kullanıyorsanız o anda mail sunucunuzda bulunan e-postalarınızı da sunucuya bağlanıp görebilirsiniz. Görebileceğiniz e-postalar daha önce Outlook veya benzeri bir programda Gönder-Al yaparak bilgisayarınıza veya cep telefonunuza indirmediğiniz e-postalarınız olur. Cihazınızdan gönderdiğiniz e-postalarınızı webmail'de göremezsiniz.
POP3 sistemi, e-posta adreslerindeki indirme ve silme işlemlerinde çalışan bir protokoldür. POP3'ün size yeni e-postaları ulaştırması için önce sunucuya bağlanması gerekmektedir. Bu bağlantı sağlandıktan hemen sonra POP3, yeni e-postaları sunucudan alır ve bu mesajları bilgisayarınızda yeni e-posta olarak saklayarak, sunucudan siler. Silme işleminden sonra da bağlantıyı sonlandırarak, görevini tamamlamış olur.
POP3'ün Sonundaki 3 rakamı, protokolün sürüm numarasıdır. POP3 mail protokolünün oldukça popüler olmasının sebebi kolaylığı ve görevleri az hata oranıyla yerine getirebilmesidir.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan tüm email okuma programları Outllok, Eudora, Thunderbird, IOS Mail otomatik olarak POP3 protokolünü desteklemektedir. Genel olarak 110 nolu port email alımı, 587 nolu port email gönderimi için kullanılmaktadır.
“Post Office Protocol” 1984 yılında ilk versiyon POP olarak Amerika'da kullanılmaya başlanmış ve 1986 yılında ise şu anda kullandığımız POP3 halini almıştır.
IMAP NEDİR?
1986 yılında geliştirilen IMAP (Internet Message Access Protocol), e-posta kullanıcılarına bir çok farklı cihazdan bağlanarak mail sunucusu üzerinde maillerinize kontrol imkanı sağlar. Mailler lokal bilgisayara veya mailin kurulu olduğu diğer cihazlara indirilemez, sadece mail sunucusu üzerinde saklanır. Yani günümüzde sık.a duyduğunuz CLOUD yani Bulut sistemininde saklanır. POP3 ile arasında ki en büyük fark IMAP mailleri size sunucu üzerinden gösterir. Yani lokal bilgisayarınızda saklama yapmaz. IMAP protokolünde maillerinizi kontrol ettiğinizde bilgisayarınızda hiç birşey saklanmaz, tüm veriler aslında sunucudadır.
IMAP’in tasarım amacı, bir mail kutusuna birden fazla istemciden erişim sağlana bilmesine olanak vermektir. IMAP server gelen posta için 143 nolu portu kullanırken, SSL kontrollü olarak port 993 ‘ü kullanır. Giden posta için düz 587 nolu port, SSL kontrollü olarak port 465'i kullanır.
IMAP ve POP3 NASIL ÇALIŞIR?
POP3: POP3 protokolü kullanan Microsoft Outlook programınızı açtınız. Gönder/Al tuşuna tıkladığınızda Outlook mail serverdan, serverdaki tüm yeni mailleri, tüm içerikleriyle ve ekli dosyalar ile birlikte kendi bilgisayarınıza atma emrini verir. Böylece mailler teker teker download edilip size sunulur. Göndermiş olduğunuz e-postalarınız da zaten bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda saklanmaktadır. Daha sonra internetiniz bağlantınız olmasa bile maillerinize ve ekli dosyalarınıza ulaşabilir eski mailleri kontrol edebilirsiniz.
IMAP: IMAP protokolü kullanana Microsoft Outlook veya kullandığınız herhangi bir mail programını açtınız. Gönder/Al tuşuna tıkladığınızda Outlook mail serverdan sadece e-postanın başlıklarını size gösterir. Maili aça tıkladığınızda ise içeriği download edip size sunar. Siz maili okumazsanız download etmez.
POP3 MAİL KULLANIMINDA
|
Tüm mailleriniz bilgisayara indirilmeli. Outlook, Thunderbird, Mac Mail, Spark gibi bir programa ihtiyacınız var. |
Mesaj içeriği ve ekleri ile birlikte bilgisayarınıza otomatik olarak kayıt edilir. |
Sadece bir mail kutusu yaratabilirsiniz.. |
Gönderilmiş mailleriniz sadece gönderimi yaptığınız bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda saklanır. |
Mailler PC, Mac veya cep telefonunuz üzerinden silinebilir. Silindikten sonra eğer Çöp Kutusu da boşaltılmışsa maillerinize takrar ulaşamayabilirsiniz. |
IMAP MAİL KULLANIMINDA
|
Birşey yüklemenize outlook, thunder birde ihtiyacınız yok… |
Sadece talep ettiğinizde mailleriniz içeriği ilebirlikte indirilir. |
Çoklu mail kutusu yaratabilirsiniz. |
Gönderilmiş maillerinize ister bilgisayarınızdan ister cep telefonunuzdan göndermiş olun her yerden ulaşabilirsiniz. Yani gelen giden tüm mailler tüm cihazlarda senkronize edilir. |
Maillerinizi herhangi bir cihazdan sildiğinizden heryerden silinir. Mail sunucudan da silineceği için silinen maile tekrar ulaşamayabilirsiniz. |
Günümüz teknolojilerine baktığımızda tüm içeriklerin çevrimiçi hesaplarda saklandığını hesaba katarsak IMAP sunucunun daha güncel bir teknoloji sunduğu ve ileride daha fazla kullanılacağını öngörebiliriz.
POP3 ve IMAP Farkları Nelerdir?
Bu iki protokolün karşılaştırılmasında bilinmesi gereken bir gerçek varsa, bu da IMAP'ın daha gelişmiş bir sisteme sahip olmasıdır. IMAP mail kullanımının size sağladığı bir kolaylık, Gmail ve benzeri tür hesaplardan da postalarınızı indirip, görüntülerken aynı süreçte kullanmakta olduğunuz akıllı telefonlarda yaşanacak sorunları engellemesidir. Yani IMAP ile sorunsuz bir şekilde, hem bilgisayarınızdan hem de telefonunuzdan e postaları görüntüleyebilirsiniz. Çünkü IMAP çift yönlü iletişim konusunda bir hayli başarılıdır. Ancak POP3'te çift yönlü iletişim bulunmamaktadır. Hatta bunun bir dezavantajı olarak POP3 kullanıcıları, yaptıkları işlemler diğer bilgisayarlarda görüntülenmediği için iletilerinin kaybolması silinmesi ya da iletilerde gözlemlenebilecek bazı hatalara tanıklık edebilirler.
IMAP' tarafından sağlanan bir başka kolaylık ise şudur: Bilgisayarınızda bir güncelleme yaptıysanız ve diyelim ki bir klasör oluşturduysanız, bu oluşturduğunuz klasör kullandığınız diğer cihazlardan da görüntülenecektir. Yani diğer cihazlarda ayrı ayrı bu işlemi yapmanıza gerek kalmayacaktır.