Webratik Hızıyla Sitenizi Açın!

+90 (537) 893 27 27

ya da

Sizi Arayalım

Mail Marketing Nedir? Toplu Mail Gönderimi Nasıl Yapılır?

02 Eylül 2020
Mail Marketing Nedir? Toplu Mail Gönderimi Nasıl Yapılır?

Mail marketing yani e-posta ile pazarlama, elektronik postanın; pazarlama mesajlarını belli bir kitleye ulaştırmak için bir çeşit doğrudan pazarlama aracı olarak kullanıldığı bir pazarlama biçimidir. Genel anlamda potansiyel ya da mevcut müşteriye gönderilen her e-mail, e-mail pazarlama olarak düşünülebilir ancak daha çok aşağıdaki durumlar e-mail pazarlama olarak değerlendirilmelidir.

  • Mevcut müşterilerin memnuniyetlerini artırarak, sadık müşterilere sahip olma amaçlı e-posta gönderimleri.
  • Mevcut müşterilerin tekrar satın almasını amaçlayan e-posta gönderileri
  • Yeni müşteri kazanımına yönelik gönderilen e-posta gönderileri
  • Diğer firmaların e-mail gönderilerine eklenen reklamlar

E-mail marketing ya da e-posta pazarlaması hedef kitlenizdeki kullanıcılara e-posta göndererek ürün veya hizmetlerinizi pazarlamanızı sağlayan bir pazarlama kanalıdır. Aynı zamanda içerik pazarlaması için de en çok kullanılan pazarlama stratejilerinden biri olan e-posta pazarlaması doğru kullanıldığında size yüksek dönüşüm oranları sağlar.

E-posta Pazarlamasının Avantajları

Firmaların pazarlama çalışmalarında sıkça tercih ettikleri e-mailin birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Ulaştırılmak istenen mesaj, potansiyel müşteri olabileceği belirlenmiş kitlelere düşük maliyetlerle ulaştırılabilir.
  • Posta gibi diğer doğrudan pazarlama araçlarına göre daha ucuzdur.
  • Yatırılan paranın geri dönüşü kesin olarak takip edilebilir. Online pazarlama araçları arasında arama motorlarından sonra ikinci sıradadır. Mail marketing hizmeti veren Dünya'nın en büyük şirketlerinden Mailchimp‘in aktardığı verilere göre, e-posta pazarlama için ayıracağınız 1 dolarlık bütçenin size geri dönüşü 38 dolar olabilmektedir.
  • E-mail anında kullanıcıya ulaşır.
  • Takip edilmesi kolaydır. E-mailin kimler tarafından açılarak okunduğu, kimlerin istenen aksiyonu gerçekleştirdiği belirlenebilir. Buradan alınan bilgilerle farklı gruplara, farklı mesajlar gönderilebilir. Tüm e-mailler kişiselleştirilebilir.
  • Mesajlar müşteriye direkt olarak ulaştırılır.
  • Gönderiler otomatikleştirilerek maliyetsiz tekrar satın almalar sağlanabilir.
  • ABD’de yaşayanların %60’ı aktif olarak Facebook, %35’i Instagram kullanırlarken, ülkede e-posta kullananların oranı %90. Araştırmalara göre bu insanların %40’ı günde 1 ila 3 kez e-postalarını kontrol ettiklerini belirtiyorlar.
  • Dijital ortamda gerçekleştiği için doğa dostudur.
  • Geri dönüş oranlarına bakıldığında en başarılı online pazarlama ürünüdür.

E-posta Pazarlamasının Dezavantajları

Her ne kadar çoğu firma kendi veritabanına e-mail gönderse de, bazı firmalar çeşitli yollardan elde ettikleri veya satın aldıkları dataya spam mail adını verdiğimiz toplu gönderimler yapmaktadırlar.

Bu tarz gönderimler gerçek e-mail pazarlama dediğimiz kavramı da zan altında bırakmaktadır. Bu işi layığıyla yapan firmalar bile kanun karşısında zor durumda bırakıldıklarından işlerinin gerçekliğini ve kanuna uygunluğunu ispat etmek için mücadele etmektedir.

Genellikle bu iki farklı gönderiyi birbirinden ayırmak özellikle kullanıcı açısından zordur. Spam gönderimlerinin yoğunluğunun artmasıyla da spam filtreleri artık çoğu kullanıcı için zorunlu hale gelmiştir. Bu filtrelere, spam olmayan e-maillerin de bazen takılmasına rağmen genellikle kullanıcılar bu durumdan şikayet etmemektedirler.

İzinli pazarlama nedir?

İzinli pazarlama, pazarlamacılar tarafından e-mailin dezavantajlarını minimum düzeye indirgemek için oluşturulmuş bir kavramdır. İzinli pazarlama yapan kuruluşlar, kullanıcılarının kendilerinden e-mail almayı beklediklerini bilirler. İzinli pazarlama kapsamında gönderilen e-mailler mesaja ilgi duyabilecek kişilere gönderildiğinden daha başarılı olur. Bir firmanın kendi oluşturduğu veritabanına gönderdiği haber bültenleri izinli pazarlama çalışmalarına örnek verilebilir.

E-mail pazarlama ile ilgili çok kullanılan terimlerden bazıları şu şekildedir;

  • Auto-Responder : Bir adrese gelen e-maillere otomatik olarak cevap veren bilgisayar programlarına denir.
  • Bounce message : Gönderilen e-mailin ulaşmadığı durumlarda sistem tarafından gönderen kişiyi bilgilendirmek amacıyla oluşturulan mesajlardır.
  • Click-through rate : E-mail gönderiminin performansını ölçmeye yarayan tıklanma oranıdır. E-mail içerisindeki ilgili bağlantıya tıklama sayısının reklamın toplam gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
  • Double opt-in : Kullanıcıdan, e-mail almak istediğine dair iki kez onay alınmasıdır.
  • Open rate : Gönderilen e-maillerin kaç tanesinin görüntülenerek açıldığını gösteren orandır.

Gün içerisinde farklı markalardan çeşitli indirim, bilgilendirme ve tanıtım vb. içerikli mailler alıyoruz. Kimisi gelen kutusunda bizi yakalarken kimisi ise spam kutusunda sıkışıp güncelliğini yitiriyor. Markaların belirli bir hedef kitleye ulaşmak üzere yaptığı tanıtım, bilgilendirme, kutlama mesajlarında elektronik posta yöntemini kullanmasına E-Mail Marketing denir.

E-Mail Marketing, çağın iletişim teknolojilerine uygun olarak reklam ve tanıtım yapmayı sağlayan, ROI (yatırımsal geri dönüş) ve hedef kitleyle etkileşimi en yüksek olan dijital pazarlama yöntemlerinden biridir. Bütün gün mailleri tek tek yazarak uğraşmak yerine, sağlam bir yol haritası üzerinden uygun maliyetle maksimum getiriyi elde edebilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre, e-posta adresine sahip her 100 kişiden 35’i mail hesabını düzenli olarak kontrol ediyor. Bu kişilerin alışveriş kararları, mailing yolu ile gönderilen e-bültenlere göre değişiklik gösteriyor.  E-ticaret firmaları da web sitelerine gelen kullanıcıların demografik bilgilerini, isteklerini ve daha önce yaptığı alışverişlerden aldığı verileri değerlendirerek hedefli e-posta pazarlaması yapabilir. Böylece kullanıcıların isteklerine, ihtiyacına ve zevklerine göre farklı ürünler sunma şansı yakalanabilir.

Günümüzde tüketici, yalnızca müşteri olarak anılmak istemiyor. Bu noktada da markalara büyük pay düşüyor. Markalar, tüketiciye müşteri hissiyatı vermeden onları marka hakkında konuşturmalı, bilgilendirmeli ve deneyim sürecinde şirketin içine dahil etmeli. Yani siteyi ziyaret eden kullanıcıyı, alışverişe başlamadan önce sosyal ağlarda yakalayarak, o tüketiciyi bir müşteriye dönüştürüp, alışveriş sürecinden sonra da o müşterinin marka hakkında konuşmasını sağlamalı. Bunun için de markalar, tüketiciye yalnızca satış odaklı yaklaşmak yerine, yeni trendler ve ilgi alanları vb. konularda yaklaşım göstermeli.

Toplu Mail Gönderiminde Yasal Mevzuat Nedir?

E-mail marketing ya da e-posta pazarlaması 2014 yılında çıkan bir kanun ile yasal bir zemine konumlandırılmıştır.

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

Mevzuat

Yönetmelik kapsamında, Hizmet Sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, Yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Kanun'da ve Yönetmelik'te tanımlandığı üzere ticari iletiler için alınacak iletişim onaylarında, onay fiziksel ortamda alınmış ise alıcının imzası gereklidir ancak pratikte bu belgelerin saklanması, arşivlenmesi, belgelerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması, gerektiğinde arşivden çıkarılması meşakkatli bir süreçtir. Elektronik ortamda alınması durumunda ise onayın alındığına dair bilgilendirmenin alıcının elektronik iletişim adresine aynı gün içinde iletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Elektronik ortamda alınan onaylarda da benzer şekilde onayın izin sahibi kişiden alındığının elektronik kayıtlarının tutulması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekmektedir.

Mevcut durum

Uygulamada yaşanan bu sorunların önüne geçilmesi amacıyla Kanun ve İleti Yönetim Sistemi ile Hizmet Sağlayıcılar'ın, alıcılara göndereceği ticari elektronik iletiler öncesinde alması gereken izinler güvenli bir ortamda saklanacak, alıcılar onay ve ret bildirimlerini yapabilecek, bunun yanında şikâyet hakkını kullanabilecektir. Kamu denetleme görevini hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirebilecektir.

Türkiye'de, farklı hizmet fiyatları ve paketleriyle izinli toplu mail gönderim hizmeti sunan bazı firmaları şu şekilde sıralayabiliriz;

https://www.euromsg.com

https://www.sendmail.com.tr

https://useinbox.com/tr/

Bu yasal konudan kendinizi ve firmanızı muaf tutmak istiyorsanız, sizlerde web sitenizi ziyaret eden kişilerden izinli toplu mail gönderimi yapabilmek için kendi rızalarını beyan ederek e-posta adreslerini talep edebilir ve izinli e-posta gönderimi yapabilirsiniz.