Web siteniz için mükemmel bir alan adı (domain) aldınız. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi iyi bir şekilde anlattığınız ve tanıttığınız bir web sitesi yaptırdınız. Ama tam bu sırada, bir müşteriniz web sitenizin bir SSL sertifikası ile korunup korunmadığını ve web siteniz güvenli mi diye soruyor. Birden panik oluyorsunuz, nedir bu SSL? Web sitemin gerçekten bir SSL sertifikasına ihtiyacı var mı? SSL’nin nasıl çalıştığını bilmek zorunda mıyım?
SSL sertifikası nedir?
Öncelikle, SSL tam olarak nedir? “SSL” Secure Socket Layer'in (Güvenli Yuva Katmanı) kısaltılmış halidir. Basitçe, küçük işletmeler müşterilerine web sitelerinde güvenle dolaşabileceklerini, hizmet veya ürün satın alabileceklerini ve bilgilerini paylaşabileceklerini bu yolla belirtirler. Sitenize SSL sertifikası eklemek bu tür aktiviteler için güvenli bir bağlantı oluşturur. Sitenizin “hedef olmayacak kadar küçük” olduğunu düşünmeden önce, çoğu saldırının elektronik olarak yapıldığını ve kimlerin saldırıya uğrayacağına bir insanın karar vermediğini unutmayın.
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası, bir web sitesinin trafiğinin şifrelenmesini sağlayan bir güvenlik protokolüdür. Bu sertifika, web sitesinin trafiğini şifreleyerek, web sitesi ziyaretçilerinin kişisel bilgilerinin (kullanıcı adları, şifreler, kredi kartı bilgileri vb.) üçüncü şahıslar tarafından çalınmasını önler ve web sitesi ziyaretçilerinin gizliliğini korur.
SSL sertifikası ayrıca, bir web sitesinin kimlik doğrulamasını da sağlar. SSL sertifikası kullanan web siteleri, ziyaretçilerine güvenilir bir web sitesi olduğunu kanıtlar ve bu da web sitesi ziyaretçilerinin güvenini artırır. Web siteleri, SSL sertifikası kullanarak, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilirler ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) açısından da fayda sağlayabilirler.
Sonuç olarak, SSL sertifikası bir web sitesinin güvenliğini ve ziyaretçilerinin gizliliğini sağlar. Ayrıca, web sitesi sahiplerine SEO açısından da fayda sağlar ve ziyaretçilerinin güvenini kazanmalarına yardımcı olur.
SSL nasıl çalışır?
SSL sertifikası, ziyaretçilerinizin tarayıcısıyla sunucu arasında şifreli bir bağlantı oluşturur. Güvenli oturum, web tarayıcısı ve web sunucusu arasında ileri-geri işlem içeren bir “el sıkışma” süreciyle sağlanır. Bunların hepsi arka planda gerçekleşir, yani siteye göz atmanız ya da alışveriş deneyiminiz kesintiye uğramaz. SSL sertifikası, iki taraf arasında paylaşılan değerli bilgileri korumaya yarar.
SSL ile sitenize yapılan girişleri korumak
Bazı web siteleri bilgi toplar. Bunlar, ev alma potansiyeli olan insanların bilgileri ya da müşterinizin çalışma geçmişi bilgilerini içeren bir anket olabilir. Teklif isteyen bir müşteri olabilir. İsim, adres, telefon numarası, e posta adresi gibi en temel bilgileri bile topluyor olsanız, müşterileriniz veya sitenizde online form ile size mesaj göndermek isteyenler bu bilgilerin sızdırılmasını istemezler. SSL sertifikası olmadan, bazı mail formları başkalarının eline geçebilir. Bu nedenle, online formlarınızı bir SSL sertifikası ile güvence altına almanız gerekir. Eminiz siz de bu adımı atlayan biriyle iş yapmak istemezsiniz. Başkalarının da sizinle iş yapmamak için bunu bir neden olarak göstermelerine izin vermeyin.
Google’ın https olmayan siteleri “güvenli değil” olarak işaretlemesi
Ocak 2017’den beri şifre ve kredi kartı bilgisi toplayan http sayfaları “güvenli değil” olarak işaretleyen Google, Chrome 68 sürümüyle bunu daha da ileriye taşıyarak http sayfaları “güvenli değil” olarak işaretlemeye ve adres çubuğunda bunu belirli bir şekilde vurgulamaya başlamıştır. Web sitenize gelen ziyaretçilerinizin adres çubuğunda sitenizin güvenli olmadığını belirten bir işaretle karşılaşmasını istemezsiniz. Web sitenizin trafiğinin bu uyarıdan etkilenmemesi için, siz de SSL sertifikası edinerek hem kendinizin hem ziyaretçilerinizin içini rahatlatabilirsiniz.
Webratik ile hazırlanan tüm web sitelerinde SSL sertifikası standart özellik olarak sunulmaktadır. Webratik ile hazır bir site yaptırıyorsanız SSL Güvenlik sertifikasını dert etmeyin. Çünkü web siteniz Google ve Chrome tarafında "Güvenli Site" olarak işaretlenir.
Kaynak: Webratik.com