Webratik Hızıyla Sitenizi Açın!

+90 (537) 893 27 27

ya da

Sizi Arayalım

Web Tasarım Nedir? Web Tasarımının Ana Unsurları Nelerdir?

27 Ağustos 2020
Web Tasarım Nedir? Web Tasarımının Ana Unsurları Nelerdir?

Web tasarımı, web sitesinin arama motorlarında erişilebilirliğini sağlayan, ana hatları ile firma, kişi ve kurumları, ürün ve hizmetleri tanıtan grafik, metinler ve kodların bir araya geldiği bir yapıdır. Aslında mühendislik açısından bakıldığında bir inşaatın dekorasyon ve peyzaj tarafıdır. Kısaca kişi ve kurumların dijital dünyada görünen yüzü, vitrini denilebilir. 

İnternet tarayıcılarının görüntüleyebileceği bir şekilde özel olarak hazırlanan bir yapı olan web tasarımı, öncelikle HTML olmak üzere farklı web programlama dillerine hakim olan uzmanlar kişiler tarafından yapılır. Bu işi yapan kişilere de web master, web tasarımcısı veya web programcısı denilir. 
 
Genel anlamda web tasarımı kişi, kurum ve kişiler için bir bilgilendirme kanalıdır. Kaliteli bir web tasarımı, web sitesinin hedef müşteri kitlesini yakalamasında son derece önemli olup özellikle kullanıcı dostu olması da gerekir.

Bir web tasarımında web sitesinin kalitesini belirleyen önemli unsurlar bulunur. İlk etapta görsel olarak dikkati çeken unsurlar yanında içerik, özgünlük ve güvenlik gibi noktalar web site kalitesini etkileyen önemli özelliklerdir. 

Projelendirme, grafik tasarımı, HTML veya CSS kodlama, entegrasyonlar ve test işlemleri sonrası web tasarımı tamamlanır. 

Bir Web Tasarımında Olması Gereken Temel Unsurlar Nelerdir?

Düzen

Web sitesinde kullanılan grafik ve metinlerin gözü yormayacak formatta belli bir düzende olması gerekir. Aranılan bilgiye hızlıca ulaşmada düzen önemlidir. Bu özellik kullanıcının web sitesinde kalma süresini uzatır.

Renkler

Renk seçimi her ne kadar isteğe bağlı olsa da, tercihler marka imajını ve kurumsal kimliği yansıtan renklerden yana olmalıdır.

Grafikler

Sayfanın açılma hızını olumsuz etkilemeyecek grafiklerin logo, fotoğraf, simgeler ve iconların kullanılması önemlidir. 

Fontlar

Yazı tipleri web site tasarım kalitesinde son derece etkilidir. Hatta birçok web tarayıcısı web-güvenli yazı tiplerini kaliteli bir şekilde görüntüleyebilir. Bu nedenle kabul gören fontlar tercih edilmelidir. Bu anlamda yaygın kullanımda tercih edilen web tasarım fontları Google Fontlar sitesinden incelenebilir.

İçerikler

Görsel ve metinlerden oluşan içerik, ürün ve hizmet tanıtımında okuyucuda merak uyandıran, bilgilendirici ve SEO uyumlu olmalıdır. İçeriğin konu ile ilgili anahtar kelimeler içermesi, arama motoru optimizasyonu olan SEO için oldukça önemlidir.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi Tasarımı Oluşturmak

Bir web sitesi geliştirirken, bir siteyi güzel ve görsel olarak etkileyici hale getirmek için web tasarım temel unsurlarıyla birlikte her zaman son kullanıcıyı düşünmeniz gerekir. Kullanıcı dostu ara yüzler aşağıda sıraladığımız faktörlere dikkat edilerek rahatlıkla elde edilebilir.

Navigasyon

Web tasarım sitesi mimarisi yapılandırılırken menüler ve diğer navigasyon araçları kullanıcıların web sitesine nasıl göz attıkları, nasıl arama yaptıkları dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Kullanıcılar için verimli, ihtiyaç duydukları bilgiyi kolayca bulmaya hedefli, sitenin içinde kolaylıkla hareket etmeye yardımcı olacak şekilde kurgulanmalıdır.

Multimedya

Tasarımda ilgili video ve ses uyaranları kullanıcıların kolay ve hızlı bir şekilde anlayış geliştirmesine, bilgileri kavramasına yardımcı olabilir. Bu durum web sayfasında daha fazla vakit geçirmeleri için ziyaretçileri teşvik edebilir.

Uyumluluk

Sayfanın doğru görüntülenmesini artırmak, her defasında aynı performansı almak için; Farklı tarayıcılarda, farklı cihazlarda ve işletim sistemlerinde sorunsuz çalışabilecek bir web sayfası tasarlamaya özen gösterilmelidir.

Teknoloji

Teknolojideki ilerlemelerden faydalanmak tasarımcılara her zaman taze, dinamik ve profesyonel web tasarımı içinde uygulayacakları izin, hareket ve yenilik katmak için özgürlük verir.

İnteraktivite

Tasarım içine kullanıcı yorumları ekleyerek aktif kullanıcı katılımını ve kamuoyu katılımını artırın. E-posta formları, teklif isteme formları ve e-bülten kayıtları sunarak ziyaretçinizi sürekli etkileşimde olduğunuz kullanıcılara dönüştürün.

Sizlerde kendiniz veya firmanız için tüm bu özelliklere sahip bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız Webratik Hazır Web Sitesi temalarından birini seçerek içeriklerinizi hemen sitenize girmeye başlayabilirsiniz. 

Kaynak : Webratik.com