Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ ye ucuz uçak bileti bulup aldığımızda insanların “Neden Bakü?” sorusu ile karşılaştık. Siz de aynı soru ile karşı karşıya iseniz kısaca yanıt verelim. Öncelikle İstanbul- Bakü uçuşu yaklaşık 3 saat sürüyor ve THY, Azal, Buta gibi havayolu şirketlerinin direkt uçuşları mevcut. Ayrıca, Hazar denizi kıyısında yer alan ülkede Azeri Türkçesi konuşuluyor dolayısıyla dil konusunda hiç zorluk çekmiyorsunuz. Hatta insanın konuştukça konuşası geliyor çünkü çok kulağa çok hoş gelen nağmeleri var. Bunun yanında, ülkenin para birimi manat. Bizim gittiğimiz dönemde 1 Manat yaklaşık 3.3 TL civarındaydı. Yani Euro bölgesine gitmekten hala daha avantajlı bir seçenek. Son olarak, Azerbaycan’da 30 güne kadar kalacak ve Azerbaycan’dan başka bir ülkeye geçiş yapmayacak olan Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Yani bordro pasaportunuzla vizeniz olmadan gayet hoş karşılandığınız bir yer. Eğer bu cevap sizi tatmin etti ve Bakü’ye gitmeye karar verdiyseniz artık gezi detaylarına geçebiliriz.
BAKÜ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Bakü şehir merkezinde yer alan turistik noktalar birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde yer alıyor. Bu yüzden biz şehir içinde hiç toplu taşıma kullanmak zorunda kalmadık. Ancak metro, otobüs ve minibüsler mevcut.
Şehir merkezinden daha uzak bir noktaya seyahat etmek isterseniz yine Bolt uygulamasını kullanarak taksi çağırmanızı tavsiye ederiz. Gerçekten daha hesaplı ve güvenilir bir yöntem.
BAKÜ’ DE KONAKLAMA: BAKÜ’ DE NEREDE KALINIR?
Bakü’de konaklama için ya İçeri Şehir bölgesini ya da Nizami Caddesine yakın yerleri tercih etmelisiniz.
Biz airbnb üzerinden Nizami caddesinin bir alt paralelinde yer alan Khagani sokağı üzerinde, 2 oda bir salon kocaman bir ev tuttuk. 2 gün için bu eve 428 TL ödedik. 3-4 kişilik bir grup için fiyat performans açısından oldukça iyi bir seçim olduğunu düşünüyoruz.
BAKÜ’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?
- Minyatür Kitap müzesi oldukça farklı gelecek bir konsepte sahip. Biz daha önce böyle küçücük kitaplardan oluşmuş bir müze görmediğimiz için bu seyahatimizde en fazla beğendiğimiz yerlerden biri oldu, kesinlikle tavsiye ederiz.
- Kobustan (Qobustan) ve Çamur Volkanları bölgesine kesinlikle gitmelisiniz. İlk insanların kayalık dağlara yaptıkları çizimleri ve hala aktif olan çamur volkanlarını yakından göreceğiniz gerçekten çok farklı bir deneyim olacaktır. Bu 1 günlük aktiviteye kesinlikle zaman ayırmalısınız.
- Malum Hazar denizi kıyısındasınız, eğer balık ve deniz mahsülleri seviyorsanız, bir akşam yemeğinizde şehirdeki bir balık restorantına yani balıq evine giderek bu denizden çıkan balıklardan sipariş etmelisiniz.
BAKÜ’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Azeri mutfağı aslında Türk mutfağından çok da farklı değil. Sadece yemeklerin isimleri biraz değişik ve insan başta anlamakta zorlanıyor.
En meşhur Azeri yemekleri ise; Azerbaycan mantısı olan Düşbere, Azerbaycan gözlemesi yani Qutab, Yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorba çeşidi Dovğa, Gürcü mantısı olan Xingel, Piti adında Şeki şehrine has nohut ve etle çömlekte yapılan bir çeşit yemek ve Lüle kebabı.
Biz öğle yemeği için Fıskiye meydanında yer alan Nergiz Restorantta ortaya karışık bir masa için geleneksel yemeklerden az az sipariş ettik. Restorant yerin altında oldukça lokal bir ambiansa sahipti. Tabii ki bir o kadar da turistik bir yer. Canlı müzik eşliğinde Azeri mutfağının tadına bakmak için size de tavsiye ederiz. Fiyat performans açısından makul bir yer Nergiz Restorant.
Bakü’de çay ve nargile kültürü oldukça yaygın. Özellikle içeri şehir bölgesinde bir çok çay bahçesi olduğunu fark edeceksiniz.
Biz ilk gecemizde İçeri Şehir’de yer alan Han restoranda canlı müzik eşliğinde bir Azeri gecesi yaşamak istedik. Menüden ortaya karışık mezeler seçip yanına da rakı söyledik. Bu şekilde canlı müzikli Azeri restoranları sadece turistler değil lokaller tarafından da tercih ediliyor gibi görünüyordu.
Eğer rakı yanına Hazar denizinden çıkan balıklardan yemek istiyorsanız, hem konumu hem de menü fiyatı olarak oldukça fazla tercih edilen Derya Balık Evi’ni deneyebilirsiniz.
Bu arada Bakü’de yerel şaraplar da çok popüler ve lezzetli. Eski şehir merkezinde yer alan mahzenlerde hem şarap tadımı yapabilir hem de beğendiğiniz şarabı alabilirsiniz. Biraz biraz farklı olsun diye köpüklü nar şarabı aldık. Siz de deneyebilirsiniz..
BAKÜ’ DE ALIŞVERİŞ: BAKÜ’ DEN NE ALINIR?
Bakü içeri şehir kısmında yer alan kervansaraylarda hediyelik eşya satan birçok dükkan mevcut. Han içlerinde yer alan küçücük dükkanların satıcıları biraz fazla ısrarcı ve aşırı sıcak kanlı. Biraz İstanbul kapalı çarşı havası hakim diyebiliriz. Ancak çok rahatsız edici olmadıkları için tahammül sınırlarını zorlamıyorlar