Mail marketing yani e-posta ile pazarlama, elektronik postanın; pazarlama mesajlarını belli bir kitleye ulaştırmak için bir çeşit doğrudan pazarlama aracı olarak kullanıldığı bir pazarlama biçimidir. Genel anlamda potansiyel ya da mevcut müşteriye gönderilen her e-mail, e-mail pazarlama olarak düşünülebilir ancak daha çok aşağıdaki durumlar e-mail pazarlama olarak değerlendirilmelidir.
E-mail marketing ya da e-posta pazarlaması hedef kitlenizdeki kullanıcılara e-posta göndererek ürün veya hizmetlerinizi pazarlamanızı sağlayan bir pazarlama kanalıdır. Aynı zamanda içerik pazarlaması için de en çok kullanılan pazarlama stratejilerinden biri olan e-posta pazarlaması doğru kullanıldığında size yüksek dönüşüm oranları sağlar.
Firmaların pazarlama çalışmalarında sıkça tercih ettikleri e-mailin birçok avantajı bulunmaktadır:
Her ne kadar çoğu firma kendi veritabanına e-mail gönderse de, bazı firmalar çeşitli yollardan elde ettikleri veya satın aldıkları dataya spam mail adını verdiğimiz toplu gönderimler yapmaktadırlar.
Bu tarz gönderimler gerçek e-mail pazarlama dediğimiz kavramı da zan altında bırakmaktadır. Bu işi layığıyla yapan firmalar bile kanun karşısında zor durumda bırakıldıklarından işlerinin gerçekliğini ve kanuna uygunluğunu ispat etmek için mücadele etmektedir.
Genellikle bu iki farklı gönderiyi birbirinden ayırmak özellikle kullanıcı açısından zordur. Spam gönderimlerinin yoğunluğunun artmasıyla da spam filtreleri artık çoğu kullanıcı için zorunlu hale gelmiştir. Bu filtrelere, spam olmayan e-maillerin de bazen takılmasına rağmen genellikle kullanıcılar bu durumdan şikayet etmemektedirler.
İzinli pazarlama, pazarlamacılar tarafından e-mailin dezavantajlarını minimum düzeye indirgemek için oluşturulmuş bir kavramdır. İzinli pazarlama yapan kuruluşlar, kullanıcılarının kendilerinden e-mail almayı beklediklerini bilirler. İzinli pazarlama kapsamında gönderilen e-mailler mesaja ilgi duyabilecek kişilere gönderildiğinden daha başarılı olur. Bir firmanın kendi oluşturduğu veritabanına gönderdiği haber bültenleri izinli pazarlama çalışmalarına örnek verilebilir.
E-mail pazarlama ile ilgili çok kullanılan terimlerden bazıları şu şekildedir;
Gün içerisinde farklı markalardan çeşitli indirim, bilgilendirme ve tanıtım vb. içerikli mailler alıyoruz. Kimisi gelen kutusunda bizi yakalarken kimisi ise spam kutusunda sıkışıp güncelliğini yitiriyor. Markaların belirli bir hedef kitleye ulaşmak üzere yaptığı tanıtım, bilgilendirme, kutlama mesajlarında elektronik posta yöntemini kullanmasına E-Mail Marketing denir.
E-Mail Marketing, çağın iletişim teknolojilerine uygun olarak reklam ve tanıtım yapmayı sağlayan, ROI (yatırımsal geri dönüş) ve hedef kitleyle etkileşimi en yüksek olan dijital pazarlama yöntemlerinden biridir. Bütün gün mailleri tek tek yazarak uğraşmak yerine, sağlam bir yol haritası üzerinden uygun maliyetle maksimum getiriyi elde edebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre, e-posta adresine sahip her 100 kişiden 35’i mail hesabını düzenli olarak kontrol ediyor. Bu kişilerin alışveriş kararları, mailing yolu ile gönderilen e-bültenlere göre değişiklik gösteriyor. E-ticaret firmaları da web sitelerine gelen kullanıcıların demografik bilgilerini, isteklerini ve daha önce yaptığı alışverişlerden aldığı verileri değerlendirerek hedefli e-posta pazarlaması yapabilir. Böylece kullanıcıların isteklerine, ihtiyacına ve zevklerine göre farklı ürünler sunma şansı yakalanabilir.
Günümüzde tüketici, yalnızca müşteri olarak anılmak istemiyor. Bu noktada da markalara büyük pay düşüyor. Markalar, tüketiciye müşteri hissiyatı vermeden onları marka hakkında konuşturmalı, bilgilendirmeli ve deneyim sürecinde şirketin içine dahil etmeli. Yani siteyi ziyaret eden kullanıcıyı, alışverişe başlamadan önce sosyal ağlarda yakalayarak, o tüketiciyi bir müşteriye dönüştürüp, alışveriş sürecinden sonra da o müşterinin marka hakkında konuşmasını sağlamalı. Bunun için de markalar, tüketiciye yalnızca satış odaklı yaklaşmak yerine, yeni trendler ve ilgi alanları vb. konularda yaklaşım göstermeli.
Toplu Mail Gönderiminde Yasal Mevzuat Nedir?
E-mail marketing ya da e-posta pazarlaması 2014 yılında çıkan bir kanun ile yasal bir zemine konumlandırılmıştır.
Mevzuat
Yönetmelik kapsamında, Hizmet Sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, Yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun'da ve Yönetmelik'te tanımlandığı üzere ticari iletiler için alınacak iletişim onaylarında, onay fiziksel ortamda alınmış ise alıcının imzası gereklidir ancak pratikte bu belgelerin saklanması, arşivlenmesi, belgelerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması, gerektiğinde arşivden çıkarılması meşakkatli bir süreçtir. Elektronik ortamda alınması durumunda ise onayın alındığına dair bilgilendirmenin alıcının elektronik iletişim adresine aynı gün içinde iletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Elektronik ortamda alınan onaylarda da benzer şekilde onayın izin sahibi kişiden alındığının elektronik kayıtlarının tutulması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekmektedir.